Friday, October 16, 2009

salam semua

kita dah lama tak diet..due to my current health state. Kita baru saje menjalani pembedahan buang hempedu..jadinye tanpa diet..kita sendiri dah turun berat badan...dalam beberapa kilos..huhuhu....no workout....jaga makan saja..tak boleh makan minyak2 dalam 2 bulan ni..just boleh makan sup2 bubur..tp makan kena makan sket2..tak boleh gelojoh2 hmm...banyak menda kan...tapi takpela nak buat camne....


okla u ols yang tu jela...kita tak tau nak kekalkan blog ni or delete je..hmmm

Sunday, May 31, 2009

my diet huhuhu

Salam hr isnin,

Hmmm...apa ye? ok 2 hari ni...diet ke pantai..ke laut seme. malam semalam kita makan nasi lemak..huhuhu....nak wat camne..hehe...terasa nak makan..hmmm...tp camne pun weekdays kena strict ..kalau tak abis le..tak guna diet..hehehe

dah nak masuk 6 bulan..tp rasanye kena strict la kali ni..dan kita seronot sangat bila jumpa ngan kawan hubby...yang dah lama tak jumpa..cakap kita dah susut sket skrg..dia tanya diet ke? ,...kita kata diet pun ye..hehe..tak diet pun ye...heheh....nak buat camne kan..makan tak clean sangat...tp kalau ade yang perasan kira bagusla..ehheh

sekarang ni tengah peot tapi dah masuk hr ke 4 ..so ok la kot malam ni boleh wat cardio...ataupun pilates...tengokla camne...tak best tinggal workout lama2..rasa cam tak lengkap je hidup..heheh...

okla tu jela..see u all in next entry....

Wednesday, May 27, 2009

Tips lagi Denise Austin

Eat Right!
Hello, Carbs!
Who hasn't been tempted by no-carb diets? They seem to work, and they yield results quickly. But what about those of us who can't part with fresh-baked bread or steaming rice? I don't know about you, but I'm not willing to give up all that good, nutritious food that quickly! Plus, breads and cereals can add important fiber to your diet and give you energy to keep going! We all need those benefits!
I've learned that you can eat carbs and still lose weight. You just need to make good choices and watch your portion sizes. Here are some seriously healthy carbs for you to experiment with:

  • Whole-grain bread
  • Whole-grain or legume-based pasta
  • Whole-grain cereal
  • Barley
  • Quinoa
  • Brown and wild rice
  • Oatmeal
  • Popcorn
  • Sprouted grains

Sunday, May 24, 2009

Tips lg from denise autin


Discover the Benefits of Stretching
Q: When you talk about stretching, do you simply mean making your muscles feel better after exercise?
A: Yes, but it's about much, much more. Stretching is certainly a feel-good activity — it comforts your body and releases tension — but it also conditions your muscles for moving. The more flexible you are, the less likely you are to be injured — and you know what recovery time from an injury can do to your waistline!
Stretching also helps work out the kinks in the muscles of your neck, back, arms, and legs, improving your posture and even making you look taller.

Thursday, May 21, 2009

My diet

Ok sebenarnya tak kurus sangat pon lagi semenjak 5 bulan yang lalu...

kadang2 pernah gak give up yela...bila kita timbang tak turun sangat padahal kita workout 5 days a week..kadang2 sampai 6 kali seminggu..penat wei workout tp hasil tak memberangsangkan..kdg2 pikir malas ler nak diet..yela bukan dapat hasil sangat pun..makan pun kita dah ctrl portion..makan nasi satu kali sehari..tu pun nasi separuh..dah tak tambah sangat pon..tp the major problem is kalau weekend kita masak...yela kadang2 tu masak sket tak cukup...masak banyak tak de org makan...tu yang kadang2 kita terlebih amik nasi waktu weekend...tp kita cover ngan cuci dapur...mop lantai...ade jugakla aktiviti perpeluhan tu...heheh....

Kita nak buat changes la kat diet kita ni..iaitu...mungkin diet sampai weekend..yang tu je kot untuk bagi berat badan turun dengan cepat...hmmm...terpaksa dah ni...walaupun turun 6 kg..org tak perasan sangat...tak de org pun cakap dah kurus..cuma kengkadang kawan yang lama tak jumpa cakap nampak susut...hmmmm....so mission kena bertukar ...dah tak leh wat cheating diet...kena diet jugak walaupun weekend..i have to..untuk capai target sebelum puasa..masa puasa akan masuk stage ke 2 heheh...masa bulan puasa kita akan target untuk turun dalam beberapa kilo dalam bulan puasa sebab bulan puasa senang sket nak target hehe...

okla setakat ni dulu...see u all in next entry..bye....

Wednesday, May 20, 2009

Tips from Denise Austin



Get Back on Track!
If you eat less, you lose weight. Seems logical, right? Unfortunately, skipping meals can have consequences. Besides leaving you feeling listless and weak, lack of food can set you up for a major binge. Deprivation can cause hunger and cravings, and in those straits you're likely to eat the first thing you see, regardless of its nutritional value.




Thankfully, the answer to this dilemma is simple. Eat when you're hungry! Choose vitamin-rich fruits and veggies, lean proteins, and whole grains, and you'll easily beat cravings between meals, feel full, and help your body shed pounds. Isn't that great?



If you've already binged, don't worry! It happens to all of us at one point or another. Just get right back on track with your next meal. If you need more support, check in with a close friend or family member, or visit my amazing online community!


kita dah ade kat cari forum..rakan2 yang sama2 support untuk kurus..penting sokongan utk kurus ni..:)




Tuesday, May 19, 2009

Tips from Denise Austin



Getting Over Your Workout Fears

A major reason that many out-of-shape men and women avoid exercise is that they feel shy or embarrassed. It can be really tough — and even overwhelming — to start working out, especially if you're shy, terribly out of shape, or have never done it before in your life.
If you do feel that way, you're not alone — and though the challenge to overcome your insecurities is huge, so will be the rewards once you do! Exercising is necessary for good health, and it's even more crucial to weight loss.


Is your fear that you'll look stupid at the gym, or that you won't know how to use the machines? Talk to the trainers or staff at your gym as soon as you get there on Day 1. You certainly won't be the first to ask for help, and it's their job to show you how to get started! They are trained to answer any and all questions, no matter how seemingly dumb, so ask away! And don't worry about what other people are thinking when they see you at the gym — chances are, they're so worried about how they look themselves that they're not even thinking about you.
You'll be amazed at what you can accomplish once you promise yourself to give working out a real try — and not just once, because it does take practice!

Sunday, May 17, 2009

Sedikit update

Salam semua,

dah hampir 5 bulan kita berdiet...hmmm....
apa yang kita dah mampu target...baju2 kita banyak yang longgar..malam baru2 ni masa hubby kena kerja..malam sabtu...

kita try semula baju2 lama..kita try kebaya..dulu alhamdulillah..dah boleh masuk ..ni pun rasa berkat kita buat workout 5 times a week..makan nasi satu kali sehari..kita tak leh avoid nasik jangan tanya kenapa...sebab kalau tak makan nasi,..perut kita akan mengada2 ..tp start from today..kita akan switch nasi ke oat so kita akan beli lauk je kat bawah dan try makan ngan oat sedap tak ek..hmm..tp kita akan cuba jugak la,...hehe..dah namanye nak kurus...

ok kita cuma buat cheating ..weekend and public holidays...kita tak jaga sangat makan masa weekend..tu la cara kita cheat..biasa kalau weekdays kita amik 5-6 meals..tp kalau weekend 3 meals yang besar2..hehe..bekpes pun berat..lunch pun berat..dinner pun berat...hmmm....

tp memang penurunan berat badan kita lambat sebab faktor usia agaknye..yela dah 30++ memang susah nak turun..tp kita yakin kita boleh buat...hehe...

okla setakat ni dulu la see u all in next entry

Monday, April 13, 2009

My measurement starting from 12.1.2009

12.1.2009

Chest 45"
Left Upper Arm 15.75"
Left Lower Arm 11.25"
Right Upper Arm 16.25"
Right Lower Arm 11.5"
Waistline 42 "
Buttock 47"
Left Thigh 26"
Right Thigh 26"
Left Calf 18.25"
Right Calf 18"



10.4.2009

Chest 44.5"
Left Upper Arm 15.5"
Left Lower Arm 10. 25"
Right Upper Arm 15.5"
Right Lower Arm 10.5'
Waistline 39"
Buttock 44.5"
Left Thigh 24"
Right Thigh 25"
Left Calf 18"
Right Calf 18"


tak banyak penurunan..tp inches nampak berkurang...sebab makan pun tak clean sangat...tp lepas ni insyaAllah.kita cuba makan clean...apapun baju banyak longgar ..dan kita suka ngan perubahan ni hehe

Sunday, March 22, 2009

My latest picture





Abaikan muka yang mcm tu..tudung pun sama..sebabnya ni masa demam ari tu...so tgk la ek..kita punye latest picture..hehe..lengan still lagi hazab...dan gambar ni tak lawa sangat resolutionnye..sebab tempat yang amik gambar ni gelap...pastu kita kalau tgk real pun tak dela kecik sangat lagi heheh

Sunday, March 15, 2009

dah lama tak update kat blog ni

skrg ni diet tak berapa nak clean...tp takpe mulai esok kita akan update semula blog ni..hehe..tp yang best nye kebanyakan baju semua dah boleh pakai..alhamdulillah ehhe....jadinye tak leh nak buang baju lama2 hehe

nanti kita update lagi ek bye

Thursday, February 5, 2009

food that i ate 5.2.2009

bekpes
bihun goreng
marigold hl

snack
wholemeal bread
clenx tea
yogurt

lunch
nasi separuh
ikan masak merah
sayur goreng

snack
epal sebiji

dinner
mee goreng(hubby request kesian la plak..mee goreng basah)
air teh

workout
warming up
retro aerobic
cardio dance
cool down

Wednesday, February 4, 2009

food that i ate 04.02.2009

breakfast
roti bakar satu set
air barli suam
telur separuh masak 2 biji

snack
oat bar

lunch
nasi beriyani + ayam goreng
teh ais(kantoiiiiii)

snack
yogurt strawberry low fat

dinner
nasi separuh
sup tulang
ikan kembung goreng

workout
warming up
athletic interval ke apa ek..lupa nama ehheeh
retro aerobics
cool down
(dari dvd denise austin)

snack
minum anlene selepas workout

Tuesday, February 3, 2009

food that i ate 03.02.2009

breakfast
bihun goreng
air marigold hl coklat

snack
wholemeal bread tuna
green tea

lunch
nasi setengah senduk
ikan masak merah
sup sayur

snack
epal sebiji
air masak

dinner
bihun goreng
teh tarik
telur goreng

workout
30 minutes dance workout

Monday, February 2, 2009

food that i ate 02.02.2009

Brunch
nasi sepinggan sup ayam,
ayam goreng berempah
sayur buncis goreng

snack
beberapa ketul kuih muih

dinner
nasi goreng

workout
dance workout 30 minute

supper
anlene vanilla
aiskrim separuh

Thursday, January 29, 2009

food that i ate 29.01.2009

breakfast
beberapa sudu nasi lemak
air mineral

snack
oatbar
airkosong

lunch
nasi , seafood +vege
air teh tarik

snack
epal

green tea

dinner
nasi ayam separuh..kongsi ngan adik

takde workout sebab cirit-birit hmmm

Wednesday, January 28, 2009

food that i ate 28.01.2009

bekfes
roti bakar 2 set
teh ais

snack
green tea
oat bar
keropok ikan

lunch
keropok beberapa ketul
mihun sup

snack
beberapa keping tumpi
keropok beberapa ketul

dinner
nasi goreng kampung separuh
carrot susu suam

workout
warming up
total body workout..using dumbell
cooldown

pastu anlene satu mug...

Tuesday, January 27, 2009

food that i ate 27.01.2009

brunch
nasi satu pinggan
sayur kacang+ayam goreng kecik2
peria goreng

snack
strawberry salut coklat
wantan goreng 3 biji

dinner
bihun bandung
carrot susu

workout
warming up
kickboxing
cooldown
(dalam 30 minute)

Monday, January 26, 2009

food that i ate today 26.01.2009

brunch
nasi separuh
ikan tenggiri goreng
paru berlada
ulam timun dan kacang botor

snack
takde

dinner
bihun sup(masa ni gastrik datang..sebab salah makan kot 2, 3 ari ni)
carrot susu

kita suffering from gastrik..2, 3 jam nak baik...
pastu lepas dia reda..makan apam balik yang kecik2 tu...kebetulan ade pasar malam
dalam 1keping setengah

lepas baik gastrik lapar sangat perut
makan sandwich wholemeal 2 set

workout ..
cuma 10 minutes dumbell punye workout
stretching
yang tu je berani buat malam ni...sebab gastrik...

Sunday, January 25, 2009

food that i ate 25.01.2009

brunch(breakfast+lunch)
nasi satu pinggan
ayam goreng
telur bungkus
ulam timun dan kacang botor

snack
2 pieces big apple donut
milo o kosong kul 7 ptg tadi

dinner
bihun tomyam
teh o ais

workout
warming u
retro aerobic
athletic interval
cooldown

Saturday, January 24, 2009

food that i ate 24.01.2009

Breakfast lambat dalam kul 10
bubur nasi ayam + roti wholemeal satu keping
teh o suam

snack
takde

lunch
mc d prosperity
milo suam

snack
takde

dinner
laksa johor
waffer + icecream..kongsi 3 hehe
kuih kapit 2 keping

workout
total body workout dalam 30 minute

Friday, January 23, 2009

food that i ate 23.01.2009

Breakfast
satu pinggan bihun+ telur mata
teh tarik

snack
tak de langsung
minum air je

lunch
mee goreng + kepok lekor terengganu

snack
buah jambu batu 3 pieces

dinner
bubur nasi ayam + nasi kukus separuh
ayam berempah

supper
2 keping biskut crackers
anlene chocolate

workout
pagi tadi
warming up
cardio dance

malam
warming up
cardio workout
cool down

food that i ate 22.01.2009

breakfast
nasi lemak separuh
teh tarik

snack
oat bar
green tea

lunch
nasi goreng tomyam
air green apple + asam boi(harap2 neutralkan balik apa yang kita makan hehe)

snack
takde ..just minum air masak je..sebab meeting petang

dinner
bihun ladna..tak habis sebab panas sangat

exercise
1)kayuh bicycle 15 minutes
2)warming up
3)retro aerobic
4)cool down

ok yang tu je semalam...

Wednesday, January 21, 2009

food that i ate 21.01.2009

breakfast
idli 2 ketukl
teh tarik

snack
sandwich 1 set
air marigold hl strawberry

lunch
nasi ayam
teh o ais

snack
epal dua biji

dinner
mac donald(hancuss diet) gi kat selayang Mall sebab nak betulkan spek
prosperity chicken(kita dah kurangkan daging)
air milo ais

workout
warmup + kickboxing workout = 25 minute

Tuesday, January 20, 2009

food that i ate 20.01.2009

Breakfast
roti bakar 2 set
telur separuh masak 2 biji(ni pun tak habis)
teh tarik

lunch
bihun tomyam

snack
limau mandarin 2 biji setengah(setengah ni opismate bagi..dia tak leh nak habiskan adoiyaiii)

dinner
bihun goreng(tak abis)
barli suam

exercise
45 minute senam poco2 plus senaman kagel

air 1.5 liter

Monday, January 19, 2009

food that i ate today 19.01.2009

Breakfast
bihun goreng separuh
teh tarik

snack
oat bar

lunch
nasi sesuku
ayam masak lemak cili api
kobis goreng

dinner
nasi separuh
ikan kembung goreng
sup sayur

supper (lepas workout)
beberapa ketul keropok..(aduhaii keropok terengganu, cannot resist heheheh)

exercise
45 minute dance workout

Thursday, January 15, 2009

food that i ate 15.01.2009

Breakfast
bihun separuh
barli suam

snack
quaker chewy perisa chocolate low fat (90 kalori)

Lunch
Pizza hut
-spaghetti bolognaise
-sup cendawan
-breadstick 2 ketul
-hot milo

dinner
bihun sup
carrot susu suam

exercise
15 minute pilates
30 minutes dancing workou
15 minute cycling

wah satu jam workout semalam hiks

Wednesday, January 14, 2009

food that i ate 14.01.2009

Breakfast
Spaghetti tak habis
low fat milk

snack
1 set roti sandwich kaya + butter

lunch
nasi + ikan kembung bakar

dinner
makan KFC ..tak de pilihan

supper
epal merah satu biji

exercise
dance exercise 30 minute...

Tuesday, January 13, 2009

food that i ate 13.01.2009

Breakfast
roti bakar satu set
telur separuh masak 2 biji
teh tarik

lunch
bihun tomyam
teh o ais

dinner
bihun goreng separuh dan telur mata
nasi lemak 3 sudu..(amik adik punye)
epal merah satu biji
kopi suam

exercise
1)30 minute dancing workout

lenguh dah ni tangan2 seme hehehe

Monday, January 12, 2009

food that i ate today 12.01.2009

Breakfast
tosai separuh
teh tarik satu gelas

lunch
roti nan biasa
teh o ais..(ais tak leh blahhhh)

dinner
1 biji epal merah(tahan lapar sebelum dinner....kita tak leh lapar sangat..nanti kan gastrik aku jugak yang susah)
1 setengah pinggan nasi(lapar sangat...aduhaiii..kerja banyak kat opis)
sup ayam
sambal bilis
air suam

exercise
1)Cycling(guna cycling machine hentam jela nama apa pun heheh) 15 minutes
2)dancing workout 30 minute..ni cd yang 2nd hand kita beli tu..best gak buat workout ni..tak susah...hehe
air suam

Sunday, January 11, 2009

food that i ate today 11.01.2009

Breakfast
4 keping sandwich sardin
1 mug anlene chocolate

snack
1 biji epal merah
1 keping chocolate (biasalah period mesti nak makan chocolate..hmm)

lunch kul 4 ...masak lambat
1)nasi
2)sup ayam

dinner kat luar kat uptown damansara
1)nasi ayam (no choice...)
2)keropok beberapa ketul
3)dan popcorn..anak punye hehehe....

ok yang tu je..rasa kena kurangkan lagi tuh...biasalah kan period rasa cam nak makan banyak...hehe

exercise
1)10 minutes pilates
2)kemas rumah, berpeluh gak...

Saturday, January 10, 2009

food that i ate today 10.01.2009

Breakfast kat mamak
Bihun goreng + teh tarik ..bihun goreng tak abis...
roti bakar adik satu keping

petang(weekend memang jarang lunch..sebab bekfes dah lambat...)
bubur ayam

malam
donat chocolate
epal+aiskrim mini

ok yang tu je makan utk hari ni...setakat ni perut ok...hehe

Friday, January 9, 2009

food that i ate today 09.01.2009

Breakfast
1) whomeal bread sandwich
2)Tropicana twister orange

snack
1)Bihun separuh

Lunch
kenny rogers roaster
creamy cappuccino

tea break
beberapa slice mangga

selepas tu kita kena gastrik sebab makan mangga..yang masam itu...cetttt...sebenarnya tak masam sangat..but when you have gastric..masam pun tak boleh...so kena aware...hmmm..tp semalam makan tomyam ok lak..hmmmm

dinner
hubby masakkan maggi sup..perisa ayam..sebab kite memang kesakitan..makan sket..bila perut dah lega..kita rasa lapar pulak..kita minum anlene perisa chocolate satu mug pastu makan chipsmore beberapa keping...hmmm...

air masak ari ni = 1.5 liter..dan hr ni 1st day period so...perut lagi buncit dari yang sedia buncit itu ehehhehe

First Entry

ok...tu adelah kalori makanan yang kita amik dari blog eynda.sori eynda kita lupa nak cakap..hehe.kita memang nak diet dan exercise..mungkin dengan cara list apa yang kita makan..kita boleh nampak berapa kalori yang kita amik hari2...kenapa kita buat cam ni sebab kita dah tak sanggup kena gastrik...sakit koooooo......aduiiiiii.......

ok so jumpa lagi di next entry